Bemutatkozás

Nagytarcsai „VENCSOK” Hagyományőrző Népdalkör

1996

1996 októberében alakult újjá

A Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület kórusa a „Vencsok” Asszonykórus, mely 1996 októberében alakult újjá, az akkori Nagytarcsai Szlovák Önkormányzat tagjainak kezdeményezésére.

A kórus célja, hogy a Nagytarcsai Hagyományőrzőkkel közösséget alkotva, közösen őrizzék őseik rájuk hagyott kulturális, szellemi, nemzeti és nemzetiségi továbbá hitbéli hagyományait.

Az éneklés mellett alapvető céljuknak tartják a néphagyományok felkutatását, a népdalok gyűjtését, a népszokások megőrzését és színpadra vitelét, az eredeti ruhák bemutatását és megőrzését.

A kórus nagy múltra tekint vissza, hiszen Nagytarcsán az ötvenes évek közepétől kisebb kihagyásokkal, működik a hagyományőrzés, együttesi formában is.

A „Vencsok” népdalkör 26 éve alakult újjá, azóta önállón is, és a táncosokkal is számtalan fellépést mondhatnak magukénak. Fellépéseik közt a sok Magyarországi fellépés mellett Erdélyben, Prágában, Finnországban arattak kiemelkedő sikereket.

2015-2019

Elért eredményeik

Elért eredményeik között feltétlen említést érdemel, hogy a Palócgála Minősítők országos versenyén Dicséretes elismerést, a Szarvasi minősítő versenyen a táncosokkal közösen ezüst fokozatú minősítést, 2015-ben Pilisszentkereszten a KÓTA kórusok minősítő versenyén arany fokozatot 2019-ben Budapesten a „Muzsika Hídja” Nemzetközi kórus fesztiválon ezüst fokozatú minősítést szereztek.

A kórus vezetője:

Németh Katalin

Művészeti vezető:

Siposné Varga Edit

Fagottművész, mesterpedagógus,
a Kistarcsai Simándy József Általános Iskola
és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője

alapította az akkori Szlovák Önkormányzat elnöke,

Galántai Györgyné
(†1949-2019)

aki haláláig 2019-ig vezette, és irányította a kórust.