Bemutatkozás

Nagytarcsai Hagyományőrző Tánccsoport

2008

2008-ban alakult újjá, a régi táncosok elhatározásából.

Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesülethez tartozik a Nagytarcsai Hagyományőrző Tánccsoport, mely 2008-ban alakult újjá, a régi táncosok elhatározásából.

A táncosok célja megegyezik a kórus, és az egyesület céljaival. Törekvéseik közt szerepel, hogy a Nagytarcsai Hagyományőrzőkkel közösséget alkotva, közösen őrizzék őseik rájuk hagyott kulturális, szellemi, nemzeti és nemzetiségi, továbbá hitbéli hagyományait.

Táncaikban egyaránt megtalálhatók a hagyományos szlovák táncok mellett több Magyar tájegység tánca is. Koreográfiáikban az autentikus hagyományokra épített mozgásformákat mutatják be, több korosztályos színpadi, és szabadtéri fellépéseik során.

Fellépő ruhájuk a térség szlovákságának ruháival harmonizál, de helyenként láthatóan eltér.

Az tánc mellett alapvető céljuknak tartják a néphagyományok felkutatását, a népdalok gyűjtését, a népszokások megőrzését és színpadra vitelét, az eredeti ruhák bemutatását és megőrzését. Létszámuk állandóan változik, de általában tíz, tizenöt fővel állnak színpadra.

A kórus nagy múltra tekint vissza, hiszen Nagytarcsán az ötvenes évek közepétől kisebb kihagyásokkal, működik a hagyományőrzés, szervezeti formában is.

A tánccsoport 15 éve alakult újjá, azóta önállón is, és a kórussal is számtalan fellépést mondhatnak magukénak.

2018, 2019

Elért eredményeik között feltétlen említést érdemel,

hogy a Szarvasi minősítő versenyen 2018-ban ezüst fokozatú minősítést, 2019-ben Gyulán kiemelt arany minősítést szereztek.

A tánccsoport vezetője:

Bátori Csenge és Kenyeres Máté

Művészeti vezető:

Rideg Tibor

Táncművész