Bemutatkozás

Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

1950-1960

A Nagytarcsai Hagyományőrzők az 1950-es évek végén alakultak,

elöször mint kórus, később pedig mint kórus és néptánc együttes. Az 50-es évek hagyományőrző úttörői Nagytarcsán Molnár Lajos és felesége Molnár Lajosné Hajdú Margit, továbbá a munkájukat segítő Tóth Erzsébet akkori iskolaigazgató, valamint Babinszky Katalin óvónő voltak.

Már az 50-es évek elején kutatott Nagytarcsán Tímár Sándor és Martin György fiatal néprajzkutatók, és örökítették meg Nagytarcsa népszokásait, és Szlovák nemzetiségi hagyományait.

1970-1980

A hagyományőrzők a 80-es évekig nagy utat futottak be,

sok belföldi és külföldi fellépést tudhattak maguk mögött. Ebben az időszakban Rónay Árpád és Rónay Árpádné irányították a csoportot. 1972-től Balogh János 1978-1980 között Bátori László irányította a csoport munkáját, és Manninger György volt az együttes koreográfusa. Az asszonykórus szakmai vezetését Nitkulinetz Zsanett látta el több éven keresztül.

A 80-as évek közepétől változóan, hol kórusként, hol tánccsoportként, hol mindkét formában élték, formálták kulturális és nemzetiségi hagyományaikat.

2007-től

2007-ben újjá alakult a tánccsoport,

az akkor is működő „Vencsok” asszonykórussal, illetve az akkori Szlovák Önkormányzattal közösséget alkotva közösen őrzik őseik rájuk hagyott kulturális, szellemi, és hitbéli hagyományait. A tánccsoport vezetői Bátori Csenge és Kenyeres Máté művészeti vezető pedig Rideg Tibor. Az asszonykórus vezetője Németh Katalin, szakmai és művészeti vezetőjük Síposné Varga Edit. A tánccsoport felkészítését a Nemzeti Táncegyüttes táncosai segítik.
Az újjáalakulás új lendületet hozott a hagyományőrzők számára. Azóta is működnek, ez idő alatt számos alkalommal az ország több pontján, továbbá Erdélyben, Finnországban, Prágában léptek fel.

2014-től

A Nagytarcsai Hagyományőrzők 2014-től egyesületként működnek.

Az egyesületet elnöksége öt főből áll, munkájukat a három tagú Ellenőrző Bizottság felügyeli. A Nagytarcsai Hagyományőrzők támogatói: Nagytarcsa Község Önkormányzata, Az Emberi erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor alap, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Magyarországi Szlovákok országos és megyei önkormányzata, a Szlovák Kulturális Szövetség, a Dolina Szlovákság Pest vidéki egyesülete, valamint az egyesület tagjai.

Elnökség:

Bátori László

elnök

Kiss Attila

alelnök

Bátori Csenge

alelnök

Kenyeres Máté

alelnök

Németh Katalin

főtitkár

 

Felügyelő bizottság:

Somogyi Kíra

biz. elnök

Fényesné Hunti Magdolna

biz. tag

Kabány Gábor

biz. tag