Bemutatkozás

„NAGYTARCSAI HAGYOMÁNYŐRZŐK”

közel 60 éve a hagyományokért, és a HAGYOMÁNYŐRZÉSÉRT

Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

A Nagytarcsai Hagyományőrzők az 1950-es évek végén alakultak,először mint kórus, később pedig mint kórus és néptánc együttes. Az 50-es évek hagyományőrző úttörői Nagytarcsán Molnár Lajos és felesége Molnár Lajosné Hajdú Margit, továbbá a munkájukat segítő Tóth Erzsébet akkori iskola igazgató, valamint Babinszky Katalin óvónő voltak.

Már az 50-es évek elején kutatott Nagytarcsán Tímár Sándor mint fiatal néprajz kutató, és örökítette meg Nagytarcsa népszokásait, és Szlovák nemzetiségi hagyományait.
A hagyományőrzők a 80-es évekig nagy utat futottak be, sok belföldi és külföldi fellépést mondhattak magukénak. Ebben az időszakban Rónay Árpád, és Rónay Árpádné irányították és vezették a csoportot. 1972-től  Balogh János irányította a csoport munkáját, és Manninger György volt az együttes koreográfusa.

A 80-as évek közepétől változóan, hol kórusként, hol tánccsoportként, hol mindkét formában élték, formálták kulturális és nemzetiségi hagyományaikat.

2007-ben újjá alakult a tánccsoport az akkor is működő „Vencsok” asszonykórussal, illetve az akkori Szlovák Önkormányzattal közösséget alkotva közösen őrizik őseik rájuk hagyott kulturális, szellemi, és hitbéli hagyományait.

Az újjá alakulás új lendületet, hozott a hagyományőrzők számára. Azóta is működnek, ez idő alatt számos alkalommal az ország több pontján,továbbá Erdélyben, Finn országbanPrágában léptek fel.

Az utánpótlással sincs gond, hiszen a 16-20 éves korosztályú fiatal utánpótlás csoport közel 20 fővel színesíti a programot. Ami szintén jó hír, hogy az egyesület 6-10 éves korosztályában szintén 15-20 gyerek bontogatja nagytarcsai hímzésmintákkal díszített szárnyait.

A Nagytarcsai Hagyományőrzők ma már egyesületként működnek. Az egyesületet elnöksége öt főből áll, munkájukat a három tagú Ellenőrző Bizottság felügyeli.

Az egyesület elnöke, és művészeti vezetője Bátori László, aki új koreográfiákkal és a régi koreográfiák feldolgozásával színesíti a repertoárt.